Nyíregyháza, ’80-as évek 

A hagyományos zöldbabbal mindig hadilábon álltam. Csak kétféle verzióját ismertem: a kapros zöldbablevest és a szintén kapros főzelék verzióját. Egyáltalán nem voltam válogatós, így a kétféle zöldbabvariáns szerepelt azon kevés ételek között, amelyek zsigeri ellenállást váltottak ki belőlem– egészen pontosan a kapor volt a ludas, amelynek szagával ki lehetett volna kergetni a világból. A felénk, Szabolcsban hosszú paszulynak nevezett zöldbab sem volt zöld, mint a ’90-es években feltűnt valóban mélyzöld, és leginkább vajon párolt párja. De az igazi áttörést és a zöldbabhoz való mély kötődésemet egy kínai zöldbabétel, a gan bian siji dou hozta el nekem. Azóta napi szinten tudnám enni ezt a finomságot.

csípős zöldbab
csípős zöldbab recept

Peking, 2008 augusztus vége

A pekingi olimpia előtt egy hónappal költöztünk a kínai fővárosba. Az akkor majdnem 20 milliós metropolisz nagyban készült az olimpiára: kész állapotban várta a sportolókat az építészeti szempontból nagyon érdekes Madárfészek és a később klasszikus koncertekhez használt, szupermodern üvegkomplexum, a Vízkocka. A városra ereszkedő világvége hangulatot árasztó szürke szmoggal pedig a hatóságok küzdöttek: ezüst-jodidos esőrakétákat lőttek fel, hogy ezzel az esőt ritkán látó Peking felett csapadékot képezzenek, amely majd elmossa a gyárakból érkező légszennyezést. A masszív szmogfelhőtől azonban nem volt ilyen egyszerű megszabadulni.

Madárfészek - Peking 2008
Madárfészek – Peking 2008

A szürkeségbe vesző nagyváros újonnan átadott metróján mentem az uszodába. Életre szóló élmény volt élőben látni Benedek Tibort, Kásás Tamást és a csapatot, magyar zászlóba burkolózva drukkolni a vízilabdacsapatnak, és a felcsendülő Himnuszt hallgatni a kínai tömeg közepén. Ahogy az olimpiát követő pár hét is életre szóló találkozás volt Pekinggel és a kínai konyhával: főzőtanfolyamra jártam a 13-14. században épült, szürketéglás sikátorokban, a hutongokban. Ott tanultam ezt a szecsuáni borssal készült, csípős zöldbab receptet, amely a zöldbabbal való kapcsolatom gyors metamorfózisához vezetett. Ahogy azt is, hogy egy háztartásban elegendő egy kés: de az nagy és széles legyen – ahogy Kung Fu panda mondta.

Recept:

  • ½ kg zöldbab
  • 15 dkg apróra vágott csirkehús, de ez darált sertéshússal kiváltható
  • 3 db fokhagyma
  • kiskanálnyi gyömbér
  • kiskanálnyi szecsuáni bors – Ez az étel lelke, amitől ugyan zsibbad a száj és a nyelv, és ha az első furcsa érzést megszokod, akkor életre szóló szerelem lesz. Ezt garantálhatom!
  • Szárított csípős paprika
  • Szójaolaj
  • Olaj

Kis olajon, közepes lángon átsütöm a zöldbabot, hogy éppen kész legyen, majd félreteszem. Magas lángon olajon megfuttatom a fokhagymát, gyömbért, a csípős paprikát, hozzáadom a húst, megszórom szecsuáni borssal, és egy kis szójaolajjal. Amikor a hús átsült, hozzáadom a zöldbabot, és annyira sütöm még, hogy mélybarna legyen a bab középső része. A kínaiak köretként a rizsre vagy sok zöldséggel készült húsételre esküsznek.